Degeneracija rumene pege


Na splošnem oftalmološkem pregledu so vam odkrili degeneracijo rumene pege, kjer je zadnja faza celo slepota.

Prestrašeni se sprašujete, kaj lahko storite. Zagotovite si ostrino vida tudi v daljnji prihodnosti!

Kako? Redno hodite na preglede k oftalmologu, ki ima bogate izkušnje s tega področja in ki vam bo najbolje svetoval glede vaše terapije.

Rumena pega je mesto najostrejšega vida. Optični sistem očesa namreč zbere žarke v rumeni pegi in s tem ustvarja podoben efekt, kot če z zbiralno lečo na močnem soncu žgemo les ali papir. Rumena pega je v premeru velika le 0.5 mm, poškodbe so za ostrino vida lahko usodne.

rumenapega

Degeneracija rumene pege je bolezenski proces, ki prizadene področje rumene pege na mrežnici. Bolezen se običajno pojavi v starosti. Na razvoj in napredovanje bolezni vplivajo mnogi dejavniki, med njimi tudi visok krvni tlak ter slaba prekrvavitev. Gre za starostne spremembe, pri katerih bolnik slabše vidi, pogosto se pojavi popačena slika (izkrivljene črte, manjkajoče črte pri gledanju črtaste mreže), slika je tudi manj kontrastna.
Zdravljenje: ni možno odpraviti. Zdravljenje poteka z vitaminskimi injekcijami.

1. korak - diagnostične preiskave in konzultacija v diagnostičnem centru

Detajlni pregled je prvi korak, da oftalmolog preveri, kaj se dogaja z očmi pacienta in samo na tak način lahko potrdi, ali je prisotna rumena pega.

2. korak - poseg

V zgodnji fazi lahko jemanje vitaminov, ki vam jih predpiše oftalmolog, ustavi napredovanje suhih oblik v vlažne. Ni vseeno kaj jemljete! V napredovalih fazah je možen laserski poseg, ki pa je koristen le pri mahnem številu bolnikov.