Glavkom

Se vaš vid vedno bolj oža?

Namesto vidnega kota 180 stopinj imate občutek, kot da vidite samo še pred sebe. Ustavite napredovanje bolezni, imenovane glavkom!

Kako? Odločite se za posvet pri priznanem strokovnjaku, ki vam bo svetoval glede vaših možnosti terapije in vam pomagal na poti k boljšemu vidu!

lasik-cromedstandard

Je skupina različnih očesnih bolezni, pri katerih pride do okvare vidnega živca na mestu, kjer izstopa iz očesa. Vidni živec je zelo pomembna očesna struktura. Prenaša podatke o tistem, kar gledamo od mrežnice do možganov. Če se poškoduje, se vid trajno in nepovratno poslabša. Kljub temu je zelo pomembno, da bolezen dovolj zgodaj odkrijemo. S skrbnim spremljanjem in z vztrajnim zdravljenjem večini bolnikov uspe ohraniti vidno funkcijo.

glaucom

Tipično glavkom najprej okvari obrobne dele vida. Tako dolgo časa sprememb bolnik sploh ne opazi. Ko pa okvare živčnih vlaken napredujejo, se vid slabša, vidno polje se zoži, da ostane le še centralni otoček vida (tunelski vid), na koncu pa še ta ugasne, bolnik pa nepovratno oslepi.Ključno za zdravljenje je znižanje očesnega tlaka ter zmanjšanje nastajanja prekatne vode. V tem primeru se uporabljajo kapljice z brinzolamidom (Azopt®) kot tudi kapljice s travoprostom (Travatan®), ki povečujejo odtekanje prekatne vode. Praviloma jih bolniki uporabljajo 1-krat do 2-krat na dan ter na tak način ohranjajo vidno funkcijo.

1. korak - diagnostične preiskave in konzultacija v diagnostičnem centru

Oftalmolog na podlagi očesnega pregleda ugotovi vrsto glavkoma. Anamneza je osnova, ki zdravniku ponudi osnovne informacije o težavah, boleznih in zdravilih, ki jih bolnik prejema. Sledijo pregled vida (določitev dioptrije), tonometrija (merjenje očesnega tlaka), oftalmoskopija (pregled notranjosti očesa), gonioskopija (pregled odvodnih kanalov) in preiskava vidnega polja (izpadi v vidnem polju).

2. korak - zdravljenje in posegi ter kontrole

Za zdravljenje se uporabljajo kapljice, tablete in injekcije. Lahko se uporabljajo tudi laserski in kirurški posegi (povečajo odtok prekatne vode) in s tem se olajša bolezen.
Glavkom je bolezen, ki je zaenkrat še nepopravljiva! Pa vendar jo lahko s skrbnim impliciranjem zdravil in z različnimi operativnimi posegi uspešno nadzorujemo. Vedeti pa moramo, da glavkom trajno vzame vid, zato je zgodnje odkrivanje in zdravljenje še vedno najpomembnejše.