Keratokonus

S prijatelji ste se dobili na kavi in opazili ste, da vam nekdo maha z druge strani kavarne.

Se zaradi neprestanega slabšanja vida vedno pogosteje sprašujete, kdo je to? Diagnosticirali so vas s keratokonusom in zavedate se, da je najhujša oblika le-tega slepota. Izognite se neprestanim dvomom o tem, kdo je na drugi strani kavarne.

Kako? S crosslinking metodo, ki pomaga zaustaviti slabšanje vašega vida, še preden je za to prepozno. Ohranite vaš vid tudi v prihodnje!

keratokonus1

keratokonus

Je degenerativna sprememba v očesu, v katerem pride do spremembe strukutre v roženici. Le ta je tanjša in bolj stožičaste oblike.

Keratokonus lahko povzroči izkrivljeno sliko in občutljivost na svetlobo.

Načeloma se začne pojavljati v zgodnjih letih mladosti. Najhujše stanje je lahko od 20 do 40 leta. V kolikor se keratokonus pojavi na obeh očesih, lahko privede do zelo slabega vida, ki ovira že samo vožnjo avtomobila ali huje.

1. korak - Diagnostične preiskave in konzultacija v diagnostičnem centru

Detajlni pregled je prvi korak, da oftalmolog preveri, kaj se dogaja z očmi pacienta in samo na tak način lahko potrdi ali je prisoten keratokonus in na osnovi diagnostike pove, kakšni so nadaljnji koraki zdravljenja.

2. korak - operacija in kontrole

Poseg – Crosslinking, se opravi ambulantno v lokalni anesteziji s kapljicami in traja do 2 uri. Pri operaciji s površine roženice odstranijo tanek zaščitni sloj epitelnih celic. Tkivo roženice zatem prepojijo s posebno raztopino vitamina riboflavina in obsevajo z ultravijolično svetlobo točno določene valovne dolžive (UVA žarki).

Na koncu operacije v oko vstavijo terapevtsko kontaktno lečo, ki površino roženice varuje prve dni po posegu. Po operaciji se lahko pojavijo bolečine zaradi procesa celjenja površine roženice, ki lahko trajajo 2 do 3 dni. Pomembno je vedeti, da se prvi rezultati zdravljenja pokažejo šele po 8 tednih, dokončna ocena uspešnosti zdravljenja pa je možna šele po 1 letu.