Odstop mrežnice

Se vam je zgodilo, da ste sredi opravljanja svojih vsakodnevnih opravil naenkrat izgubili pol slike v svojem vidnem polju?

Povrnite si celotno sliko, še preden je lahko prepozno!

Kako? Ne oklevajte! Takoj se odločite za pregled pri izbranem oftalmologu specialistu, ki vam bo s pomočjo operacije pomagal, da še pravočasno rešite svoj vid!

operacija_mreznice

Mrežnica je predel očesnega ozadja, ki je odgovoren za pretvorbo svetlobnih dražljajev, ki prihajajo v oko, v električne impulze, ki se zatem po vidnem živcu prenašajo v vidni center v možganih.

ablacija-mreznice

Odstop mrežnice pomeni, da se mrežnica loči od spodaj ležeče žilnice. Odstop v večini primerov povzroči raztrganina v mrežnici, bodisi zaradi degeneracije le-te ali zaradi steklovine (zdrizaste snovi v zrklu), ki se skrči proč od mrežnice (odstop steklovine) in jo takrat eventualno pretrga. Luknja običajno nastane blizu sprednjega roba mrežnice. Tekočina iz steklovine pronica skozi raztrganino in začne ločevati mrežnico od žilnice. Prizadeti sta lahko obe očesi, čeprav se to zelo redko zgodi sočasno.

Zdravljenje: Pri odstopu mrežnice je učinkovito kirurško zdravljenje – operacija, ki mora biti izvedena čim prej (TAKOJ). Po operaciji mrežnice se opravi tudi lahko odstanitev dioptrije.

1. korak - diagnoza

Udarci v oko in skrajno napenjanje lahko pripeljejo do odstopa mrežnice. Bliski na določen delu vidnega polja ali izpad vida v obliki zavese so znaki, ki govorijo o odstopanju mrežnice (ablatio retinae). Nujna je zahtevna operacija, pri kateri očesni kirurg dvignjeno mrežnico položi na njeno mesto in jo pritrdi z laserskimi pečati. Do odstopa mrežnice ne pripeljejo samo poškodbe, tudi degenerativne spremembe lahko spremenijo mrežnico do te mere, da pride do odstopa.

2. korak - operacija in kontrole

Pred samo operacijo mora pacient ponovno opraviti predoperativni pregled. Očesni kirurg nato operira in sicer tako, da dvignjeno mrežnico položi na njeno mesto in jo pritrdi z laserskimi pečati.