Presaditev roženice

Ste izčrpali vse možnosti, ki so vam jih ponudili glede vaše preveč poškodovane roženice?

Naredite korak naprej in raziščite vaše možnosti sami!

Kako? Odločite se za posvet pri priznanem strokovnjaku, ki vam bo svetoval glede vaših možnosti in bo naredil vse, da vam pomaga na poti k boljšemu vidu!

presaditev_rozenice

Je kirurški postopek, pri katerem oftalmolog bolno in poškodovano roženico nadomesti z darovano zdravo roženico. Gre za eno najpogosteje opravljenih presaditev tkiva, saj se le v Ameriki vsako leto opravi več kot 40.000 tovrstnih operacij. Uspešnost le-te je izjemno visoka (kar 90-odstotna). Za presaditev roženice se oftlamolog odloči, ko zdravljenje roženice ni več mogoče, najpogosteje pri obolenjih, kot so keratokonus (tanjšanje roženice, zaradi česar se nepravilno izboči), pseudofakna in afakna bulozna keratopatija (poškodba notranje plasti rožence), Fuchsova distrofija (dedna nepravilnost na notranjem delu roženice), levkom roženice, herpetični keratitis (vnetje zaradi virusne okužbe) in propadanje predhodnje presajene roženice. Redkeje se transplantacija izvede tudi zaradi čira na roženici, distrofije, degeneracije ali brazgotinjenja roženice in prirojene zameglitve.

transplantacijarozenice

Presaditev roženice ni enostavna operacija in okrevanje traja več mesecev. Prav zato je v pooperativnem delu najpomembnejše potrpljenje. Normalno je, da je vid v prvih nekaj mesecih po posegu zamegljen in niha, a se sčasoma stabilizira, astigmatizem, ki se pogosto razvije po operaciji, pa se uravnava z nošenjem očal ali kontaktnih leč. Po operaciji je pomembno, da pacient redno obiskuje preglede.

1. korak - diagnostične preiskave in konzultacija v diagnostičnem centru

Pregledati je potrebno vse parametre, ki morajo ustrezati za presaditev nove roženice darovalca in nova roženica je donirana. Potrebno je narediti celosten oftalmološki pregled, ki vključuje pregled na biomikroskopu, merjenje vidne ostrine, preveri se očesni pritisk, pregleda se ozadje očesa, naredi se UZV očesa, izračun za eventualno zamenjavo. Vse potrebne preodperativne oftalmološke preiskave se opravijo v kliniki, medtem ko morate izvide vseh preiskav, potrebnih za splošno anastezijo, prinesti na dan preiskave s seboj. Te izvide dobite pri vašem osebnem zdravniku (v Sloveniji).

2. korak - operacija in kontrole

Operacija presaditve roženice je ena najtežjih operacij v očesni kirurgiji. Roženica se pridobi s pomočjo očesne banke. Med samim posegom se lahko odkrijejo tudi druga nepredvidljiva stanja, ki zahtevajo dodatne postopke. Uspeh presaditve roženice je v največji meri odvisen od imunske reakcije prejemnika in od predoperativnega stanja očesa prejemnika. Po operaciji je potrebno redno pregledovanje operiranega očesa, kot bo to določil operater.

Sama operacija se torej izvede v splošni anasteziji. V kolikor stanje pacienta to dopušča, je izvedljiva tudi v lokalni potencirani anasteziji, odvisno od bolezni roženice in patološkega procesa. Operativna tehnika je odvisna od debeline roženice. Tehnike, ki so na voljo: Perforativna keratoplastika (presaditev polne debline roženice) ali lamelarna keratoplastka (presaditev delne debeline, odvisno od tega v katerem delu je zameglitev.