Siva mrena

Odločili ste se za obisk pri starših.

Pozvonili ste vpri vratih in ker vaši starši zelo slabo vidijo zaradi sive mrene, vas je namesto odprtih vrat in objema pričakalo vprašanje “Kdo je?”. Naj vaši starši vidijo, ne slišijo, da ste prišli na obisk.

Kako? Pomagajte jim in jim povejte, da lahko z operacijo sive mrene ponovno spregledajo.

siva_mrena

call-to-action

Je eden najpogostejših vzrokov za moten vid v zreli dobi. Pogostost obolenja sive mrene z leti narašča, po 65. letu starosti pa se z njo spopada že več kot polovica ljudi. Zdravljenje je možno le operativno in sicer z vsaditvijo intraokularne leče (IOL).

sivamrena

Gre za sodobno ambulantno operacijo imenovano fakoemulzifikacija, ki poteka v lokalni anesteziji in zanjo je potreben le nekaj milimetrov širok rez v roženico. Skozi to majhno odprtino nato oftalmolog v notranjost očesa uvede ultrazvočno sondo in iglo. Za drobljenje leče se uporablja ultrazvočni val, ki vibrira od 30.000 do 60.000-krat na sekundo in proizvede moč, ki je 72.000-krat močnejša od gravitacije. Ta aparat tako razgradi degenerativno spremenjeno lečo in nastale drobce posrka. Lečna ovojnica ostane v očesu, vanjo pa vstavi umetno lečo. Ta postopek se danes uporablja tudi v refraktivni kirurgiji za odpravljanje visokih dioptrij in tako pacientu omogoča, da ne potrebuje več očal za na daljavo. Poseg traja od 15 do 30 minut, skupaj s pripravo pa do dve uri.

Nekaj dni po operaciji se pacient že lahko vrne k svojim vsakodnevnim opravilom, ostrina vida pa je po uspešni operaciji mrene pri zdravih očeh 100-odstotna.

1. korak - diagnostične preiskave in konzultacija v diagnostičnem centru

Pred operacijo je potrebno narediti natančne preiskave: elektrokardiogram (EKG), kompletna krvna slika (KKS), sedimentacijia v krvi (SE) in glukoza v krvi (GUK) ter v kolikor se ugotovijo kakršne koli nepravilnosti, se opravijo še dodatne preiskave.

Ravno tako se opravijo vse potrebne preiskave, ki so povezane: z elektronskim keratomerom, ki mu izmeri dioptrijo ter zakrivljenost roženice. Opravi se tudi merjenje očesnega pritiska – tlaka. Oftalmolog opravi tudi topografijo roženice – izmeri obliko (topografijo) roženice. S testom za kontrastno občutljivost določijo sposobnost ločevanja sivin pri slabi svetlobi (v mraku). Test prikaže dokaj realno stanje vidnih sposobnosti oziroma vidne zaznave očesa in je pomemben pri tistih poklicih, ki pri slabi osvetlitvi zahtevajo dober vid. Sledi refraktomerija ali določitev dioptrije in ostrine vida. Pri tem je potrebno vaše aktivno sodelovanje. Preiskava je podobna določitvi dioptrije za očala in/ali leče. S pahimetrom se izmeri debelino roženice, z biomikroskopom se pregleda sprednji del oči, zadnji del očesa oz. očesnega ozadja slikajo s fundus kamero ali ga pregledajo potem, ko prejmete kaplijice za razširitev zenice.

2. korak - operacija in kontrole

Operacija mrene je neboleč postopek. Oko se pred posegom anestezira s kapljicami, torej, uporabi se lokalna anestezija. Med operacijo se lahko čuti majhna nelagodnost, na katero je pacient tudi opozorjen. Pacient je popolnoma buden, pri zavesti in sodeluje v času operacije.

V času, ko je pacient naročen, se prične preoperativni pregled in širjenje zenic pred operacijo. Ta traja približno 30 minut. Nato odpeljejo pacienta na operacijo, ki traja okoli 15- 20 minut. Po operaciji sledi kratek odmor. Hospitalizacija po operaciji ni potrebna. Pacient se lahko odpravi domov. Priporoča se, da pacient doma počiva in se drži navodil oftalmologa.

Title

call-to-action