Strabizem (škiljenje)

Končno je čas malice in ko ste s sodelavcem na zasluženi kavi opažate, da neprestano izgubljate njegovo pozornost.

Sprašujete se, če je razlog za to mogoče ravno vaš strabizem. Uživajte v nemotenem dialogu in užijte popolno pozornost sogovorca brez vašega strabizma!

Kako? Zaupajte strokovnjaku oftalmologu, ki vam bo s pomočjo operacije povrnil Perfekten Vid brez škiljenja!

strabizem

Pomeni patološki odklon enega očesa v razmerju na drugo oko. Je napaka očesa, pri kateri vsako oko gleda v drugo smer. Okulist navadno pregleda pacienta za katerega sumi, da ima strabizem tako, da le-ta gleda v daljavo, na blizu, ter na levo in desno. Poznamo: stalen strabizem in strabizem, ki se pojavlja s presledki (občasen).

Oko se različno odkloni. Poznamo več vrst odklonov očesa: 

  • navznoter (konvergentni strabizem)
  • navzven (divergentni strabizem)
  • navzgor (sursumvergentni strabizem)
  • navzdol (deorsumvergentni strabizem)

Vzroki za škiljenje so lahko refrakcijske hibe z ambiopijo, okvare zunanjih očesnih mišic, okvare okulmotornih živcev ali okvare v možganih. Svojo vlogo pri škiljenju igra tudi dednost, saj je 4-krat večja verjetnost, da bo otrok škilil v družini, kjer oba starša škilita ali pa sta škilila v otroškem obdobju.

Zdravljenje: je odpravljiv, a je vse odvisno, v kakšni meri je razvit.

1. korak – diagnostične preiskave in konzultacija v diagnostičnem centru

Na detajlnem oftalmološkem pregledu oftalmolog ugotovi točno stanje očesa in opravi diagnozo ter predpiše ali je odpravljivo škiljenje ali ne. Škiljenje se lahko pojavi najprej pri otrocih, za katere je značilno, da je lahko odpravljivo. Vendar je drugače pri odraslih, ker so očesne mišice morda že toliko upehane in jih ni več možnosti natrenirati tako, kot pri otrocih.

2. korak – operacija in kontrole

Zdravljenje se začne z nošnjo očal in s posebnimi pleoptično-ortoptičnimi vajami. Če tovrstno zdravljenje po nekaj mesecih ali letih ne izravna pogleda, sledi operacija. Pri škiljenju se operirajo očesne mišice, ki obračajo oko. To se naredi tako, da se mišica zrkla skrajša ali pa se njeno narastišče na zrklu premakne na drugo mesto. Tako se doseže izravnavo pogleda. Temu sledijo vaje in spremljanje stanja. Marsikdaj je potrebna tudi ponovna operacija.