Vgradnja leč

Vedno znova vas skrbi, na kaj boste stopili, ko se boste zjutraj zbudili.

Vaša diotrija je tako visoka, da preden najdete očala, “gledate” z rokami, na poti do kopalnice pa upate, da vam vaš hišni ljubljenček ne bo prekrižal poti. Zbudite se brez skrbi in s Perfektnim Vidom. Tako vas nikoli več ne bo skrbelo, kje je rob postelje in kje je vaš hišni ljubljenček :).

Kako? Z metodo vgradnje leč, kjer bodo leče postale vaše druge oči!

vgradnja_lec

vstavitevlec

V kolikor niste primeren kandidat za lasersko operacijo dioptrije, še ni vse izgubljeno. Če je vzrok previsoka dioptrija ali imate pretanko roženico in ste mlada oseba, se lahko odločite za implantacijo Verisyse, Veriflex ali Cachet leč.

Za osebe, ki imajo dioptrijo večjo kot -10.00D ali +5.00D oz. astigmatizem večji kot +-6 in pri osebah z izjemno tanko roženico, se ne preferira lasersko odstranjevanje dioptrije zaradi prevelikega tanjšanja roženice, večje možnosti za povrnitev dioptrije in povečane možnosti za svetlobne aberacije (halo, glare). Implantacija Verisyse, Veriflex in Cachet leč je izvrsten izbor za paciente, ki niso primerni za lasersko odstranitev dioptrije. Leče so izredno varne, prediktivne in so določene na osnovi strukture očesa.

1. korak - diagnostične preiskave in konzultacija v diagnostičnem centru

Izredno pomemben je prvoten detajlni pregled stanja pacientovih oči. Pacient najprej opravi preslikavo očes z elektronskim keratomerom, ki mu izmeri dioptrijo ter zakrivljenost roženice. Opravi se tudi merjenje očesnega pritiska – tlaka. Oftalmolog opravi tudi topografijo roženice – izmeri obliko (topografijo) roženice.

S testom za kontrastno občutljivost se določijo sposobnost ločevanja sivin pri slabi svetlobi. Test prikaže dokaj realno stanje vidnih sposobnosti oziroma vidne zaznave očesa in je pomemben pri tistih poklicih, ki pri slabi osvetlitvi zahtevajo dober vid. Sledi refraktomerija ali določitev dioptrije in ostrine vida. Pri tem je potrebno aktivno sodelovanje pacienta.

Preiskava je podobna določitvi dioptrije za očala in/ali leče. S pahimetrom se izmeri debelino roženice, z biomikroskopom se pregleda sprednji del oči, zadnji del očesa oz. očesnega ozadja oftalmologi slikajo s fundus kamero ali ga pregledajo potem, ko pacient prejme kapljice za razširitev zenice.

2. korak - operacija in kontrole

Je mikrokirurški poseg kjer v oko vstavijo ali implantirajo umetno znotraj očesno lečo (FIOL) pred naravno lečo in za šarenico. Operacija poteka v lokalni anesteziji in ne boli. Motiti zna le močna svetloba. Dotike pacient čuti in oko lahko normalno premikate. Ostrina vida je normalna že naslednji dan.

Oko oftalmolog pokrije s prozorno obvezo do kontole, ki je naslednji dan. Najprej se pacientu naredi poseg na eno oko, potem pa še na drugo.
Pacienti naj posrkbijo, da jih na operacijo in nazaj domov pripeljejo. Vsaj 2 tedna po operaciji se ne sme obremenjevati oči, čeprav vidite odlično. Nekaj dni po operaciji je možno povečano solzenje, blag občutek tujka.

Vstavitev umetne leče pred naravno očesno lečo (FIOL) uporabimo v primeru zelo visoke dioptrije ali kjer laserska operacija ni primerna.