Beljenje zob

Kaj je boljšega od tega, da pričnete svoj dan s skodelico kave in s cigaretom?

Vaša rutina pa se kaj kmalu prične poznati na barvi vaših zob, zato vedno znova kupujete zobne paste, ki bi naj pobelile vaše zobe, a vidnega učinka ni. Ohranite belino svojih zob brez da bi žrtvovali svoj najljubši začetek dneva.

Kako? Odločite se za beljenje zob pri vrhunskih stomatologih in si povrnite zapeljiv nasmeh!

lasik-cromedstandard

call-to-action

Paket “Zdravi zobje za vsak žep”

Ali beljenje škoduje sklenini?

Študije so pokazale, da belilna sredstva, ki vsebujejo do deset odstotkov karbamid peroksida, ne škodujejo zobni sklenini oziroma jo poškodujejo minimalno. V neki študiji so ugotovili celo, da zobni sklenini bolj kot belilo škodujejo sladke brezalkoholne pijače in sadni sokovi.

beljenjezob

Katere so tehnike beljenja zob?

  • Beljenje zob doma z različnimi preparati (različna uspešnost)
  • Beljenje zob z belilno teniko pri zobozdravniku – 4 nianse, trajanje 30 min
  • Beljenje zob s posebno tehniko ZOOM – 8 nians, trajanje 2 uri

Kakšne so prednosti beljenja zob?

  • Belilo lahko v sorazmerno kratkem času vidno posvetli še tako rumene zobe, saj je učinek beljenja lahko viden v nekaj tednih ali pa celo nekaj dneh (odvisno od metode).
  • Uspeh beljenja je odvisen od tega, kako pogosto pacient nanaša belilno sredstvo na zobe, tako ima pacient nadzor nad tem, kakšen naj bo učinek beljenja.
  • Nelagodje in stranski učinki beljenja so bolj izjema kot pravilo.

Kakšne so pomanjkljivosti?

Trenutno še ni rezultatov kakršne koli študije, ki bi pokazale stranske učinke in škodo dolgotrajnega beljenja zob. Kljub temu pa strokovnjaki ne priporočajo prepogostega beljenja zob, saj naj bi belilo le vplivalo na zobno sklenino.

Domača metoda in sredstva za beljenje zob

Domača belilna sredstva vsebujejo peroksid oziroma nekaj odstotkov karbamid peroksida, ki pobeli zobno sklenino. Ta belilna sredstva lahko kupite v obliki gela, nanesete pa jih na posebno opornico, ki jo običajno izdela zobozdravnik, na podlagi pacientovega ugriza. Ker ob napačni uporabi tovrstnih sredstev lahko pride do uničenja zobnih živcev in sklenine je pomembno, da jih uporabljate pod zobozdravniškim nadzorom.

Na trgu pa obstajajo tudi številne zobne paste z belilnim učinkom. Te vsebujejo majhne količine karbamid peroksida in drobne abrazivne delce, ki drsajo po zobni sklenini in zobe mehansko očistijo. Za razliko od drugih načinov beljenja zob ta metoda ni tako učinkovita, poleg tega pa se po uporabi tovrstnih zobnih past pogosto pojavi tudi skelenje zob.

call-to-action