Dentalna fobija NI težava

Zjutraj ste prižgali računalnik in prikazal se vam je opomnik, da imate čez en teden obisk pri zobozdravniku.

Zgrozite se že ob sami misli na zobozdravniški stol. Premagajte svoj strah in sprejmite obiske pri zobozdravniku z nasmehom na obrazu!

Kako? Zaupajte strokovnjakom, ki vas bodo skozi obisk popeljali brez strahu in vam tako zagotovili bleščeč nasmeh, ki ste si ga že dolgo želeli.

dentalna_fobija

Tesnoba, strah in fobija… Na tisoče ljudi po vsem svetu, trpi zaradi strahu pred zobozdravnikom, kar je vzrok nerednega obiska dentalne ordinacije in zobozdravnika. Strah pred zobozdravnikom je prisoten med vsemi generacijami.

Obstajajo trije tipi strahov

Strah je osebno in subjektivno doživetje čustvenega nelagodja, kot so: tesnoba, strah in fobija. Strah zaradi stomatologije se najpogosteje deli na na dentalno tesnobo, dentalni strah in dentalno fobijo. Dentalna fobija je daleč najbolj intenziven občutek strahu. Oseba, ki trpi zaradi dentalne fobije, se izogiba obiskati stomatologa in to za vsako ceno. To počne tako dolgo, dokler ne pride do neizogibnih fizičnih in psihičnih težav, katerega pacient ne more več obvladovati.

Paleta različnih posledic strahu

Ljudje, ki trpijo zaradi strahu ali fobije pri zobozdravniku, se največkrat izogibajo obiskov in pregledov pri njih. Takšni ljudje imajo načeloma izredno slabo ustno higieno in moten stomatološki sistem. Običajno se pojavijo posledice, kot so: bolečine, težave z žvečenjem ter estetske težave.
 Poleg slabega ustnega zdravja, ki ogroža tudi kakovost življenja, lahko se spodbudi razvoj bolezni, ki so morda smrtno nevarne, kot so bolezni srca in infekcije pljuč.

Lahko premagate strah, če si resnično želite

Tovrsten strah pred zobozdravnikom se rešuje skrbno, natančno, izredno pozorno ter popolno razumevajoče.
Poseben poudarek je na informiranju pacientov in ustvarjanju zaupanja, ki sta ključnega pomena za uspešno izvajanje zdravljenja. Čeprav se bolniki odločijo za izvajanje terapije, je njihov strah še vedno prisoten, a je pogosto njihova želja narediti čim več še vedno izredno močna, vendar v najmanjšem možnem številu obiskov zobozdravnika.
Danes je to enostavno izvedljivo z zavestno sedacijo in skrbnim načrtovanjem zdravljenja v dentalni ordinaciji.

1.Ali bom čutil kakšne bolečine pred posegom?

Pred posegom poskrbijo, da ne boste čutili ničesar. Po posegu se ne boste spomnili ničesar oziroma malenkost.

2.Kako dolgo poteka sedacija?

Odvisno od posega, povprečno od 2-3 uri.

3.Je potrebno imeti spremstvo s seboj?

Da, po sedaciji je obvezno potrebno imeti spremstvo, ki vas bo odpeljalo domov.

4.Je zavestna sedacija varna?

Zavestna sedacija je popolnoma varen postopek, ki je cel čas nadziran s strani licenciranega specialista anesteziologa.

1. korak – plan terapije

a) V prvi fazi doživi večkrat pacient najprej ŠOK, saj trpi za DENTALNO FOBIJO. V kateri stopnji je ta dentalna fobija, je razvidno iz psihološkega testa, ki ga mora opraviti vsak pacient. Nato sledijo samo pogovori in razgovori. V tej fazi se še nič ne počne. Dolžina psiholoških priprav je odvisna od posameznega pacienta, koliko je dentalna fobija prisotna.

b) V drugi fazi pride do SOOČENJA in DEJSTVA na dentalnem pregledu, kaj je potrebno vse narediti. Na podlagi CT-ja oziroma tridimenzionalne rentgenske slike in 3D programa se najprej vzpostavi diagnoza. Na podlagi diagnoze se predložijo rešitve, ki so za vsakega pacienta individualno prilagojene, kakor finančno, kot tudi časovno in kvalitetno. Določi se tudi količina anastezije, saj se opravi ZAVESTNA SEDACIJA, z lokalno anastezijo s kisikom in injekcijo narkotika.

2. korak – opravljanje terapije

a) V prvi fazi se najprej opravi puljenje vseh tistih zob, ki so dokončno uničeni in neuporabni. V kolikor se je ugotovilo iz slik ortopana, da je potrebno opraviti tudi operacijo tistih uničenih zob, se opravi tudi to. Na ostalih zdravih zobeh se opravi samo čiščenje zobnega kamna.
Terapija se izvaja pod ZAVESTNO SEDACIJO, LOKALNO ANASTEZIJO, vključujoč KISIK in injekcijo NARKOTIKA, kar predstavlja pacientu občutek lagodja in sproščenosti, brez kančka stresa.

b) V drugi fazi se opravi potem ZAČASNA PROTEZA/ZAČASNE PREVLEKE, dokler se ne pripravijo IMPLANTANTI. Ti so narejeni iz najboljšega materiala, ki so kompatibilni naravnim zobem in se lepo zarastejo z zobno kostjo. Material se imenuje TITAN in je daleč najboljši material, ki ga naše telo sprejme.

Zaradi dentalne fobije se čedalje več zobozdravnikov odloča za ZAVESTNO SEDACIJO, LOKALNO ANASTEZIJO, vključujoč KISIK in injekcijo NARKOTIKA. Pacient se sploh ne zaveda, da se dogaja kaj v njegovih ustih in je po drugi strani sposoben natančne komunikacije z doktorjem. Nekateri sploh niti ne slišijo samega brušenja zob, ki je za nekatere največji vzrok, da ne obiščejo svojega zobozdravnika.