Implantologija

S kolegi ste dogovorjeni za tekmo košarke.

Ko je igra postala razgreta, vas je soigralec pomotoma s komolcem udaril v čeljust in vam izbil zob. Poškodba sicer ni bila tako huda, a kljub vsemu se ne smejite sproščeno. Ponovno se nasmejte spontano in brez strahu!

Kako? Odločite se za pregled pri vhrunskem stomatologu, ki vam bo predpisal terapijo po vaših željah. Predstavil vam jo bo tako, da jo boste razumeli in jo sprejeli, hkrati pa vam bo s pomočjo visoko kakovostnih implantantov povrnil bleščeč nasmeh.

lasik-cromedstandard

call-to-action


Paket “Implatanti za vsak žep”

Zobni implantati ali zobni vsadki so dolgotrajna rešitev nadomeščanja manjkajočih zob. Implantati so varni, omogočajo brezhibno žvečenje in grizenje hrane, ne povzročajo premikanja protetične konstrukcije in jih ne zaznavamo s čutili. Za pacienta je zobni implantat enakovreden naravnemu zobu in naravni korenini, saj je integriran v čeljustno kost in opravlja funkcijo pravega zoba. Implantati so dobra rešitev, saj zobozdravnik za končno rešitev protetične konstrukcije ne potrebuje zbrusiti sosednjih zob in jih tako biološko za vedno uničiti.

implantati

Zobni implantati so simulirane zobne korenine v obliki nastavka, ki ga implantolog operativno vstavi v čeljustno kost. Poseg zahteva proces celjenja, ki traja od 4 do 6 mesecev, odvisno od  pacienta. Za uspešno vstavitev zobnega vsadka je potreben 3 do 5-kratni obisk pri izbranem implantologu. Implantat se optimizira z nosilno oporo in protetično zaključi z izbrano zobno prevleko.

Katere so prednosti implantatov?

  • Kadar se nadomešča posamezen zob, je glavna prednost v tem, da ni potrebno brušenje sosednjih zob. To je zlasti pomembno, kadar so sosednji zobje intaktni ali imajo le majhno zalivko oziroma kadar sosednji zobje niso primerni za nosilce mostička.
  • Totalne proteze, ki so podprte z implantati, so mnogo stabilnejše od klasičnih snemnih totalnih protez. To zagotavlja več udobja in olajšuje govor ter hranjenje, s tem pa pozitivno prispeva k izboljšanju kvalitete življenja.

In kakšna je cena implantantov?

Cena takega zdravljenja je odvisna od številnih faktorjev – od znamke in števila zobnih vsadkov, znamke abutmentov, od vrste materiala, iz katerega je narejena prevleka ali mostiček oz.proteza. Dodatni posegi in porabljen material (umetna kost, membrana, ipd.), ki so potrebni za zagotovitev zadostne količine kosti (kostna dograditev, dvig sinusnega dna, razširitev alveolarnega grebena, prestavitev živca, ipd.) prav tako močno vplivajo na ceno.

implantati-mosticek

Kakšna je uspešnost takega zdravljenja?

Zobni vsadki se uporabljajo že več desetletij in statistične študije kažejo preko 95% uspešnost v 10-letnem obdobju. Za dolgoročni uspeh implantatne protetične rešitve so izjemnega pomena znamka implantatov (cenovni razpon vgrajenih implantatov je tudi x3) redne kontrole pri zobozdravniku in temeljita vsakodnevna ustna higiena.

IMAGES_0007527_1

1. korak – postaviti diagnozo, ali so primerni za pacienta

Pred dokončno odločitvijo in pričetkom dela je potrebna temeljita in natančna diagnoza, kjer ocenijo količino in kvaliteto čeljustne kosti na predvidenih mestih. Poleg kliničnega pregleda je potrebna tudi natančna rentgenska diagnoza 3D CT ortopana (zahtevajte 3D ortopan v izogib neprijetnim presenečenjem v času trajanja terapije!!!) na katerem se vidijo tudi najmanjše napake. Na osnovi tako zbranih podatkov bodo lahko svetovali pacientom, ali so implantati najbolj optimalna rešitev. V večini primerov so implantati primerna rešitev, včasih pa so vendarle druge rešitve optimalnejše.

2. korak – kako poteka zdravljenje z zobnimi vsadki?

V lokalni anesteziji vsadijo implantat na željeno mesto, čez 3-4 mesece pa s terapijo nadaljujejo. Ta čas je namreč potreben, da se zobni vsadek čvrsto zraste s kostjo. Nato z majhnim kirurškim posegom dlesen nad implantatom odstranijo, za nekaj tednov vstavijo oblikovalec dlesni (ta omogoča, da se dlesen okoli implantata lepo oblikuje in zaceli), nato pa izdelajo zobno prevleko, ki jo pričvrstijo na implantat s pomočjo “abutmenta”. Kadar je na implantatih predvidena izdelava snemne implantatno podprte proteze, namesto klasičnega “abutmenta” v implantate privijačijo posebne “lokatorje” ali “ball-attachmente” ali pa na njih izdelajo individualno rezkano gred. V protezo nato vdelajo posebno “matrico”, ki zagotavlja čvrst stik z implantati. Kot po vsakem drugem kirurškem posegu mora pacient  tudi tukaj pričakovati nekaj nelagodja prvih nekaj dni po operaciji. Normalno pričakovana je lahka do zmerna oteklina, bolečino je mogoče enostavno kontrolirati z običajnimi analgetiki (npr. Ibuprofen 400mg). V operiranem področju bo pacient dobil tudi nekaj šivov, ki jih običajno odstranijo čez teden ali dva.

call-to-action