Luskice ali laminati?

Vaši zobje so vam bili tako rekoč dani v zibko in vedno ste bili mnenja, da kakršni so, so vaši, pa čeprav je med njimi malce prostora.

A ni potrebno, da je temu tako! Tudi vi se lahko nasmejete brez nelagodnoega občutka!

Kako? Rešitev za vas so keramične luskice, ki so pritrjene na vaš zob! Tako še vedno obdržite svoje zobe, a pridobite popoln nasmeh!

lasik-cromedstandard

call-to-action

Luskice

Luskice so iz keramike, ki so narejene po minimalnem brušenju samo sprednjih sten zob in se cementirajo s posebnim cementom na zob. Izdelujejo se v zobnem laboratoriju, s tehniko „Press“ ali računalniško CAD/CAM tehnologijo.

luskice

Uporabljajo se takrat, kadar je potrebno na sprednjih zobeh spremeniti:

  • obliko zoba
  • barvo zoba
  • položaj zoba
  • lažjo ortodontsko anomalijo

Pogoj je, da zobje niso preveč uničeni od kariesa ali da ni prevelikega razmika. Rezultat vstavljanja luskic je izjemno velika estetska sprememba pacientovega nasmeha z minimalnim brušenjem in veliko obstojnostjo. Pogosto jih kombiniramo s predhodnim beljenjem tako, da je končni celoten izgled in efekt novega nasmeha bolj bel in svež, ker se tako posvetlijo tudi celo zobje, ki so okoli njega. Tudi pri popolni preobrazbi zob jih po potrebi kombiniramo s cirkonskimi mostički, kjer je končni rezultat skladna, estetska, naravna in lepa celota nasmeha. Izdelava luskic poteka od 5-7 dni. V tem času niste brez, ampak nosite provizorne luskice, katere se takoj izdelajo, po brušenju in so ponavadi vključene v ceno luskic.

1. korak – plan terapije

Najprej se opravi natančen pregled s 3D ortopanom. Po pregledu se opravi konzultacija s pacientom. Na podlagi pacientovih želja in diagnoze se doreče, kako bo potekala terapija. V vsakem primeru se pacienta pouči, saj to je njegova pravica, da je seznanjen, kaj vse plača in kakšne so možnosti, po katerih se lahko reši njegov problem.

Ker je izdelava zobnih luskic sila natančen postopek, sta največkrat potrebna dva obiska pri zobozdravniku.
V bolj zahtevnejših primerih je postopek malenkostno drugačen, saj se najprej naredi diagnostična modelacija in načrt, kako naj bi zobje izgledali.

2. korak – izdelava?

Postopek je takšen, da se najprej preoblikuje zob – okoli naokoli ter se odstranijo vse morebitne zobne obloge, da bodo zobje lahko nosili nove prevleke. Potem se naredi odtis in model iz gipsa. Na podlagi tega modela se nova prevleka izdela s CAD/CAM tehniko. Ročno se izdelajo tako, da modelirajo zob manualno. CAD/CAM tehnika poteka tako, da 3D skenirajo gips model in ga prenesejo v računalnik ter računalniško izdelajo zob, ki ga potem oblikujejo na CAD/CAM aparatih v zobotehničnem laboratoriju.

Najprej se obrusijo zobje, potem se naredi odtis z mehkim silikonskim materialom. Včasih se morajo zobje zaradi pigmentov predhodno rahlo pobeliti. Nazadnje naredijo začasno zaščitno lusko. V drugem delu se po posebnem postopku trajno prilepijo venirji na zobe in pacient nasmejan odide novim izzivom naproti.

Laminati – luskice brez brušenja

Laminati (lumineers) se izdelujejo s posebno tehniko, ki se imenuje: NON PREP TEHNIKA. Luskice se izdelajo in se dajejo na zobe s tehniko cementiranja, brez predhodnega brušenja zob. Dajemo jih, kadar želimo malenkostno povečati volumen zob, polepšati nasmeh, korigirati obliko videza zob, ki imajo slabši položaj ali nenaravno barvo zob.

1. korak – plan terapije

Najprej se opravi natančen pregled s CAD/CAM tehniko. Po pregledu se opravi konzultacija s pacientom. Na podlagi pacientovih želja in diagnoze se doreče, kako bo potekala terapija. V vsakem primeru se pacienta pouči, saj to je njegova pravica, da je seznanjen kaj vse plača in kakšne so možnosti, po katerih se lahko reši njegov problem.

2. korak – izdelava

Postopek je takšen, da se najprej odstranijo vse morebitne zobne obloge, da bodo zobje lahko nosili nove prevleke. Pri LAMINATIH NI PREDHODNEGA BRUŠENJA. Potem se naredi odtis in model iz gipsa. Na podlagi tega modela se lahko izdela s CAD/CAM tehniko. Ročno se izdelajo tako, da modelirajo zob manualno. CAD/CAM tehnika poteka tako, da s 3D tehniko skenirajo gips model in ga prenesejo v računalnik ter računalniško izdelajo luskico, ki ga potem oblikujejo na CAD/CAM aparatih v zobotehničnem laboratoriju.

call-to-action