Ortodontski aparati

V najstniških letih ste dobili zobni aparat, ki pa ste ga tako dolgo pustili v predalu, da ste nanj popolnoma pozabili.

Sedaj ste v službi in večkrat se spomnite na besede vaših staršev: “Nosi aparat sedaj, da ti ne bo kasneje žal!”. Želite si popolnega nasmeha … In še vedno ga lahko imate!

Kako? Izberite ortodontski aparat po vaših željah in do popolnega nasmeha vas loči le še nekaj mesecev!

ortodontologija-cromedstandard

Ortodontska terapija se dandanes lahko izvaja pri vseh pacientih, v vsakem življenjskem obdobju in ne samo pri otrocih.

Ortodontska terapija je včasih nujno potrebna pri odraslih, da bi se sploh lahko kvalitetno in s čim manj brušenja izvedlo delo protetike ali kot pomoč pri premaknjenih zob zaradi paradontoze.

Mobilni aparati

Se uporabljajo dokler pacient raste in se razvija. Terapija z mobilnimi aparati je omejena na obdobje intenzivne rasti in razvoja v času pubertete. Izdelava teh aparatov, kot tudi uporaba je dokaj enostavna. Pacienti so večinoma otroci. Izdelava in nošenje ne povzročata bolečin. Aparate je potrebno nositi ponoči in tudi nekaj ur čez dan. Včasih so se mobilni aparati uporabljali tudi kot glavno terapijsko sredstvo pri odraslih pacientih. To je danes že zastarelo in se uporabljajo v glavnem za ohranjanje trenutnega stanja, ki je bil dosežen s fiksnim aparatom.

1. korak – plan terapije

Na podlagi CT-ja oziroma tridimenzionalne rentgenske slike in 3D programa najprej se vzpostavi diagnoza. Na podlagi diagnoze se predložijo rešitve, ki so za vsakega pacienta individualno prilagojene, kakor finančno, kot tudi časovno in kakovostno.

2. korak – izdelava

Med ortodontsko terapijo je potrebno brezpogojno ohranjati ustno higieno in higieno samega aparata. Popolne informacije prejmejo pacienti na začetku terapije. Po zaključku terapije s fiksnim ortodontskim aparatom je potrebno še izvršiti kontrolo. Na podlagi kontrole se določi, ali so potrebne še nadaljne kontrole.

Fiksni aparati

Fiksni aparati pridejo v poštev po 12. letu starosti (pri stalnih zobeh, ozirma ko se pojavi sedmica). V obdobju adolescence pridejo v upoštev samo fiksni aparati. Fiksni ortodontski aparati se lahko uporabijo, kadar so vsi zobje stalni, pri nekaterih celo in pri mlečnih in pri stalnih – kadar so še mešani. Govorimo o „zvezdicah“, ki se lepijo na zobe. Glede na pozicijo lepljenja se delijo na vidne in nevidne (skrite za zobmi). Večina fiksnih aparatov je vidnih, cene pa dvakrat nižje od nevidnih aparatov. Ortodont postavlja fiksni aparat, ki je sestavljen iz „prstanov“, „zvezdic“ in „žic“. Z reguliranjem elementov prilagaja sam aparat. „Zvezdice“ so lahko silikonske ali metalne. Starostna omejitev za nošenje fiksnih ortodontskih aparatov ne obstaja, oziroma jih lahko nosijo otroci od 13. leta starosti in odrasli od 31. leta starosti. Hitrejše in uspešnejše je doseči dobre rezultate, če se terapija izvaja v mlajšem obdobju. Pri odraslih osebah je reakcija tkiva na ortodontske sile nekoliko počasnejša, tako da so pomerjanja aparatov redkejša. Fiksni aparati se načeloma nosijo od šest mesecev do dve leti. Ko so zobje „pripeljani“ v želeno pozicijo, morajo le-ti tudi ostati v tej poziciji.

1. korak – plan terapije

Na podlagi CT-ja oziroma tridimenzionalne rentgenske slike in 3D programa se najprej vzpostavi diagnoza. Na podlagi diagnoze se predložijo rešitve, ki so za vsakega pacienta individualno prilagojene, kakor finančno, kot tudi časovno in kvalitetno.

2. korak – izdelava

Med ortodontsko terapijo je potrebno brezpogojno ohranjati ustno higieno. Popolne informacije prejmejo pacienti na začetku terapije. Po zaključku terapije s fiksnim ortodontskim aparatom je potrebno še neko obdobje nositi mobilni aparat, da se zobje stabilizirajo in ostanejo na mestu. Ti aparati so lahko prozorni ali pa so aparati z žico.

Nevidni ortodontski aparati

nevidniaparat

Vsak pacient je poseben, unikaten in zaradi tega si zasluži unikatno in prilagojeno zdravljenje. Medtem, ko skupaj iščete rešitve za vaše individualno zdravljenje, se vedno upošteva vaš način življenja, socialne in estetske zahteve.
Na razpolago so nevidni, popolnoma prilagojeni nosilci, s katerimi se omogoči nasmeh, ki ste si ga od nekdaj želeli. Dizajnirani so s tehnologijo CAD/CAM ter so robotsko uravnavani na podlagi natančnega načrtovanja, ki vam lahko omogoči čudovit nasmeh.

1. korak – plan terapije

Na podlagi CT-ja oziroma tridimenzionalne rentgenske slike in 3D programa se najprej vzpostavi diagnoza. Na podlagi diagnoze se predložijo rešitve, ki so za vsakega pacienta individualno prilagojene, kakor finančno, kot tudi časovno in kakovostno.

2. korak - izdelava

Na podlagi vseh nujno potrebnih meritev se izdela nevidni ortodontski aparat, ki se korigira na 3-4 tedne. Nosi se 24 ur na dan, razen kadar pacienti pijejo in jedo, razen vode, ki ne pobarvajo aparata.
Rezultati pa so vidni že po enem mesecu.