Protetika – Proteze

Je vaše zobe najedel zob časa, a ste odločeni, da boste naredili nekaj zase in uživali v Bleščečem Nasmehu?

Naj vas ne skrbi več, kako vas vidijo drugi.

Kako? Privoščite si ugodno, a visoko kakovostno zobno protezo, s katero boste času pokazali zobe!

lasik-cromedstandard

call-to-action

Paket “Hibridna proteza”

Paket “SmartFix”

IMAGES_0007527_1
V primerih, ko zaradi različnih razlogov ni možno namestiti fiksnih protetičnih nadomestkov, mobilna protetika ponuja primerno rešitev. Mobilne proteze so lahko:

  • totalne proteze (totalne proteze se lahko pritrdi na vsadke)
  • delne proteze

1. korak – postavitev diagnoze

Najprej se opravi natančen pregled s 3D ortopanom. Poudarjamo 3D CT “ortopanom”!! 

Mnogi stomatologi za diagnosticiranje še vedno uporabljajo navadne digitalne ortopane, na katerih se dostikrat ne vidi skritih napak, ki kasneje vplivajo na povečan obseg dela in seveda cene. Še huje, zgoditi se zna, da stomatolog predlaga zobno prevleko na bolan zob, ki bo v roku 1-2 let izpadel.

Po pregledu se opravi konzultacija s pacientom. Na podlagi pacientovih želja in diagnoze se doreče kako bo potekala terapija. V vaskem primeru se pacienta pouči, saj je to njegova pravica, da je seznanjen kaj vse plača in kakšne so možnosti, po katerih se lahko reši njegov problem.
 

2. korak – kako poteka zdravljenje?

Totalna proteza

Totalna proteza nadomešča primanjkljaj zob in tkiva pri popolni brezzobosti. V primeru, da je pacientu potrebno predhodno odstraniti nekaj preostalih zob, se najprej izdela začasno (imedijatno) protezo, ki jo pacient nosi vse dokler se tkivo ne zaceli in se čeljust popolnoma ne formira. Ko so spremembe v čeljusti končane, se izdela konvencionalno, končno protezo. Imedijatna proteza predstavlja začasno rešitev, šele s konvencionalno protezo pacient lahko popolnoma normalno jé, govori in se smeje.
 
Delna proteza

delnaproteza
Delne proteze se uporabljajo za nadomeščanje več zob v primeru, da ni možno namestiti mostička. Proteza je lahko v celoti izdelana iz akrilata, toda priporočljivo je kovinsko okostje, na katerega se namesti umetno tkivo in zobe. Delno protezo se z majhnimi “haklji” pritrdi za zdrave zobe.
 
Delna proteza s pregibnimi vezmi

Delna proteza je lahko pritrjena na zobe s pomočjo pregibne povezave s krono, ki se navadno nahaja na zadnjem zobu v nizu. Za razliko od navadne delne proteze je taka proteza precej natančnejša, manj obremenjuje naravne zobe in je estetsko sprejemljiva.
 
Delna teleskopska proteza

Pri delni teleskopski protezi se uporabljajo dvojne krone. Notranjo se cementira na zob, zunanjo pa se namesti v protezo. Retencija se omogoča s trenjem dveh kron. Krona, ki se nahaja na nosilnih zobeh je najpogosteje iz zlata. Taka proteza predstavlja nekakšno vmesno stopnjo med mobilno protezo in cementiranim mostičkom.
 
Proteze podprte z vsadki

proteza-v-enem-dnevu

Ko totalne mobilne proteze ni moč zadostno pritrditi in le-ta otežuje govor in žvečenje, je rešitev proteza, ki je podprta z vsadki. Vsaj 4 vsadke  se namesti v zgornjo ali spodnjo čeljust. Ko se vsadki integrirajo v kost (oseointegracija), se lahko povežejo s prečko ali se na njih namesti kroglaste vezi. Na prečko ali na vezi se namesti protezo, ki se jih perfektno oprime. Tako nameščeno protezo se vedno lahko sname za potrebe čiščenja, tveganje pred izpadanjem proteze in neprijetnimi situacijami pa izgine.
 
Proteze, podprte z vsadki – v 1 dnevu

Obstajajo tehnike, ki jih poznajo samo največji specialisti, pri katerih lahko prejmete celotno fiksno protezo na 4 vsadkih v 1 dnevu. Domov greste z novimi zobi. Takšna tehnika je popolnoma varna.

call-to-action