Zobne prevleke

¸


V mladih letih se je tudi vam zgodilo, da ste se spotaknili in si odkrhnili del zoba.

Čeprav se vam ni zdelo hudo, vas poškodba vedno bolj moti. Ste se v zadnjem času zalotili, da skrivate svoj nasmeh? Naj bo vaš nasmeh sproščen in ogreje še vaše srce!

Kako? Vaši zobje lahko postanejo popolni s pomočjo zobnih prevlek, mostičkov ali luskic, ki prekrijejo vse nepravilnosti, ki vas motijo!

zobne_krone

call-to-action-edco

Paket

Zobne krone - Zobne prevleke

Umetne krone (prevleke) nadomeščajo močno poškodovane in estetsko nesprejemljive zobe, ki jih ni moč nadgraditi z zalivkami. Zob, katerega se obdeluje, je potrebno predhodno izbrusiti. Po brušenju se naredi odtis preostalega dela zoba, po katerem se nato izdela krona. Po združitvi s krono zob pridobi popolnoma naraven videz. V vsakodnevni praksi so najpogosteje v uporabi cirkon-keramične krone.

Zobni mostički

implantati-mosticek

Mostički nadomeščajo enega ali več izgubljenih zob. Mostiček sestoji iz dveh kron, ki se jih namesti na obstoječe zobe, ki služijo kot nosilci, ter od umetnih zob, ki zapolnijo praznino. Nosilci so lahko naravni zobje ali vsadki. Mostiček poleg estetske ima tudi zdravstveno funkcijo, ker onemogoča umikanje zobnega mesa, sesuvanje sosednjih zob ter njihovo pretirano premičnost.

Zobne luske

Luska je estetski nadomestek, ki se ga uporablja za zmanjšanje razmika med zobmi ter za sanacijo obarvanih zob, počene sklenine in kariesa. Za razliko od krone, luska prekriva le sprednjo stran zoba in predstavlja odlično rešitev za sprednje zobe. Pri namestitvi lusk se odstranjuje občutno manj zdravega zoba, kot pri kronah (kar zna biti tudi slabost v primerjavi z zobnimi prevlekami/kronami saj ni tako močno pritrjena, kot pa prevleka, ki objema pobrušen zob iz seh strani). Če se lusko namešča na zob zgolj zaradi estetskih razlogov, se odstrani le tanko plast sklenine. Luske se izdelujejo iz keramike, ki je podobna steklu, pacientu pa nudijo naraven, uravnan in bleščeč nasmeh.

Tipi prevlek

Poznamo več tipov zobnih prevlek:
(a) Meta-lkeramične prevleke (osnova je metal material)
(b) Cirkon-keramika prevleke (osnova je cirkon material)
(c) Press-keramične prevleke (brez osnove; uporabljen je samo keramični material)
(d) Keramične luske (brez osnove; uporabljen je samo keramični material)

1. Korak - postaviti diagnozo

Najprej se opravi natančen pregled s 3D CT “ortopanom”. Poudarjamo 3D CT “ortopanom”!!

Mnogi stomatologi še zdaj uporabljajo za diagnoziranje navadne digitalne ortopane, na katerih se dostikrat ne vidi skritih napak, ki kasneje vplivajo na povečan obseg dela in seveda cene. Še huje, zgoditi se zna, da stomatolog predlaga zobno prevleko za bolan zob, ki bo v roku 1-2 let izpadel.

Po pregledu se opravi konzultacija s pacientom. Na podlagi pacientovih želja in diagnoze se doreče kako bo potekala terapija. V vsakem primeru se pacienta pouči, saj to je njegova pravica, da je seznanjen kaj vse plača in kakšne so možnosti, po katerih se lahko reši njegov problem.

2. korak - kako poteka zdravljenje?

Postopek je takšen, da se na najprej preoblikuje zob – pobrusi v obliko, da bodo zobje lahko nosili nove prevleke. Določi se tudi barva zoba, ki mora posnemati barvo sosednjih zob, da bodo prevleke res neopazne. Potem se naredi odtis in naredi model iz gipsa. Na podlagi tega modela se lahko izdela zob ročno ali s CAD/CAM tehniko. Ročno se izdelajo tako, da modelirajo zob manualno. CAD/CAM tehnika pa poteka tako, da 3D skenirajo gips model in ga prenesejo v računalnik ter računalniško izdelajo zob, ki ga potem oblikujejo na CAD/CAM aparatih v zobotehničnem laboratoriju. Zobje izdelani s CAD/CAM tehnologijo so trajnejši in odpornejši.

Medtem ko se prevleke izdelujejo, se v zobni ordinaciji izdelajo začasne prevleke, ki kar najbolj posnemajo pacientove naravne zobe. Pacienta ne sme skrbeti, da bo brez zob in lahko normalno nadaljuje svoj dan.

Na naslednjem obisku se preveri ali se na novo izdelane prevleke dobro prilegajo zobem in celotnem obrazu. Šele nato prevleke cementirajo na zobe, s čimer se tudi zaključi proces.

call-to-action-edco